Ο μυστηριώδης άγνωστος δολοφόνος του κρουαζιερόπλοιου Morro Castle

style=»display:block» data-ad-client=»ca-pub-3846809595822975″ data-ad-slot=»3148433715″ data-ad-format=»auto»>

Άλυτο παραμένει το μυστήριο από τη δεκαετία του ’30.

Ο καπετάνιος διαμαρτυρήθηκε για πόνους στο στομάχι και πέθανε λίγες ώρες αργότερα. Μια πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο πλοίο εντελώς ξαφνικά, ήταν η αιτία να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 100 άνθρωποι.

Ποιος δηλητηρίασε τον καπετάνιο και ποιος έβαλε τη φωτιά; Ένα μυστήριο, που μάλλον δεν θα απαντηθεί ποτέ.

Το κρουαζιερόπλοιο Morro Castle πραγματοποίησε το πρώτο ταξίδι του τον Αύγουστο του 1930 και πέρασε τέσσερα χρόνια με τη μεταφορά επιβατών από την Αβάνα στη Νέα Υόρκη.

Πήρε το όνομα του από το φρούριο που προστατεύει τον κόλπο της πρωτεύουσας της Κούβας. Ήταν ένα πολυτελές πλοίο μήκους 155 μέτρων, το οποίο μετέφερε 489 επιβάτες σε κρουαζιέρες που έμοιαζαν με πάρτι και 60 άτομα πλήρωμα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1934, το Morro Castle αναχώρησε από την Αβάνα, σκοπεύοντας να φτάσει στη Νέα Υόρκη σε μόλις 58 ώρες.

Καθώς, όμως, ταξίδευε προς τα βόρεια, το ατμόπλοιο συναντούσε έντονους ανέμους και σημάδια μιας επικείμενης καταιγίδας.

Μετά το φαγητό το απόγευμα της 7ης Σεπτεμβρίου, ο καπετάνιος Ρόμπερτ Γουίλμοτ παραπονέθηκε για το πρόβλημα στο στομάχι και λίγο μετά βρέθηκε νεκρός στην καμπίνα του.

Ο επικεφαλής αξιωματικός Γουίλιαμ Γουόρμς ανέλαβε τη διοίκηση, καθώς το πλοίο πάλευε με τα τεράστια κύματα.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, στις 2:50 π.μ. στις 8 Σεπτεμβρίου, ξέσπασε μια πυρκαγιά σε ένα αποδυτήριο στην αποθήκη Β.

Οι φλόγες επεκτάθηκαν γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων μέσα από τα περίτεχνα ξύλινα διαχωριστικά, ενώ το άπειρο και αποδιοργανωμένο πλήρωμα μάταια αγωνιζόταν να σβήσει τη φωτιά και να μεταδώσει ένα σήμα SOS.

Όταν κατάλαβαν ότι η πυρκαγιά δεν μπορούσε να συγκρατηθεί, πολλά μέλη του πληρώματος εγκατέλειψαν το πλοίο, αφήνοντας τους πανικοβλημένους επιβάτες στην τύχη τους.

Οι επιβάτες έψαχναν μέσα στο σκοτάδι και τους καπνούς να βρουν τρόπο σωτηρίας, αλλά διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν σωσίβιες λέμβοι.

Πάνω στον πανικό τους πολλοί πήδηξαν στη θάλασσα για να γλυτώσουν από τη φωτιά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, ή να τραυματιστούν.

Τα πλοία διάσωσης δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν άμεσα στο SOS λόγω της μεγάλης θαλασσοταραχής και των θυελλωδών ανέμων.

Το επόμενο πρωί, το άδειο, φλεγόμενο πλοίο προσάραξε σε παραλία του Νιου Τζέρσεϋ. Από τους 549 επιβάτες και το πλήρωμα είχαν χάσει τη ζωή τους 86 επιβάτες και 49 μέλη του πληρώματος.

Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για το πώς άρχισε η πυρκαγιά και γιατί το πλήρωμα δεν την είχε σβήσει.Το πλοίο ήταν ιδιαίτερα ευάλωτο σε πυρκαγιά, με τεράστιες επιφάνειες καλυμμένες με ξύλο.

Το σύστημα ύδρευσης δεν είχε αρκετή πίεση για να λειτουργήσουν όλοι οι κρουνοί πυρόσβεσης, ενώ οι συναγερμοί ήταν χαλασμένοι.

Η ανταπόκριση του πληρώματος στη φωτιά θεωρήθηκε ασυντόνιστη και ανίκανη. Η απόφαση του καπετάνιου Γουόρμς να μην εγκαταλείψει τη γέφυρα και να συνεχίσει να χρήση ατμού σε μια συνεχή ροή επικρίθηκε.

Οι επιβάτες δεν είχαν εκπαιδευτεί σε διαδικασίες έκτακτης ανάγκης και μόνο έξι από τις δώδεκα σωσίβιες λέμβους κατέβηκαν στη θάλασσα.

Και εκτός όλων αυτών υπήρχαν τα μυστήρια του θανάτου του καπετάνιου και της προέλευσης της φωτιάς.

Πολύ μετά από την καταστροφή, ο προβολέας έπεσε στον ασυρματιστή Τζορτζ Ρότζερς.

Ο Ρότζερς είχε εμφανιστεί ως ήρωας γιατί ήταν ένα από τα λίγα μέλη του πληρώματος που παρέμειναν στο πλοίο για να βοηθήσουν τους επιβάτες.

Οι συνάδελφοί του τον έβρισκαν παράξενο και ανήσυχο και όπως τελικά ανακαλύφθηκε, δεν είχε και τοσο κάθαρο παρελθόν.

Είχε απολυθεί από μια προηγούμενη δουλειά για κλοπή εξοπλισμού και ήταν ύποπτος σε μια μυστηριώδη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει εκεί.

Μετά την καταστροφή στο κρουαζιερόπλοιο, ο Ρότζερς άνοιξε ένα κατάστημα επισκευής ραδιοφώνων, αλλά απέτυχε. Επίσης, υπήρξε και στο μαγαζί του μια ύποπτη πυρκαγιά.

Η επόμενη δουλειά του ήταν σε αστυνομικό τμήμα, στις επικοινωνίες, αλλά και εκεί ξέσπασε μια πυρκαγιά που στοίχησε τη ζωή σε ένα άτομο.

Ο Ρότζερς συνελήφθη και καταδικάστηκε για απόπειρα δολοφονίας, ενώ λίγο μετά την αποφυλάκιση του, το 1954, κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία ενός φίλου, ο οποίος του είχε δανείσει χρήματα και της κόρης του. Πέθανε στη φυλακή τέσσερα χρόνια αργότερα.

Δεν βρέθηκαν ποτέ αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν οριστικά τη φωτιά στο πλοίο με τον καταδικασμένο δολοφόνο, αλλά οι θεωρίες αφθονούν.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ρότζερς δηλητηρίασε τον καπετάνιο και έβαλε τη φωτιά. Άλλοι δείχνουν ότι ο θάνατος του καπετάνιου ήταν σύμπτωση και ο Ρότζερς προσλήφθηκε από την εταιρία ατμοπλοίων για να κάψει το πλοίο και να εισπράξει την ασφάλιση.

Ακόμα ακούστηκε και το σενάριο ότι ήταν ομοσπονδιακός πληροφοριοδότης και το πλοίο κρυφά μετέφερε όπλα για Κουβανούς αντάρτες.

Μπορεί να μην βρέθηκε ποιος ευθύνεται για την τραγωδία στο κρουαζιερόπλοιο, πάντως η πυρκαγιά οδήγησε στη θέσπιση αυστηρότερων προτύπων ασφάλειας στη θάλασσα και την πιο αυστηρή εκπαίδευση έκτακτης ανάγκης για το πλήρωμα και τους επιβάτες.

Πηγή: Aol και Mashable / Επιμέλεια Snoopit24

ΠΗΓΗ: https://strangein.blogspot.com/2018/03/Morro-Castle.html