Summerhill [Collection – 2008]

Όλη η εκπαίδευση είναι λάθος! Είναι φόβος και πειθαρχία. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι τα παιδιά, που θα ‘πρεπε όλη την ημέρα να κινούνται, κάθονται στον πισινό τους περίπου 6 ώρες την ημέρα! Είναι ενάντια στην ανθρώπινη φύση, ενάντια στην φύση του παιδιού.

A.S. Neill – Ιδρυτής

Για πολλούς, πίσω από τον όρο «ανθρώπινο σχολείο» βρίσκονται χωρίς αμφιβολία οι ιδέες του Neill για ένα «ελεύθερο σχολείο χωρίς καταπίεση» με τις πολύ χαμηλές απαιτήσεις που συνειδητά καλλιεργεί στους μαθητές αντί να τους μορφώνει συστηματικά και σε βάθος. Προτιμά, αυτήν την παιδαγωγική αντίληψη, το παιχνίδι αντί για το μάθημα, τον Ορφέα αντί τον Προμηθέα…
Το διαχρονικό ταξίδι του με προορισμό την ευτυχία των μαθητών του και «όχημα» την ελευθερία τους, συνεχίζεται αδιάκοπα παρά τις διχογνωμίες που προκαλεί στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Βασική θέση της δημιουργικότητας του Νeill, ήταν:

να γίνει το σχολείο κατάλληλο για τα παιδιά – κι όχι τα παιδιά κατάλληλα για το σχολείο

Στήριξε λοιπόν την ίδρυση του σχολείου του, σε κάποιες θεμελιακές αρχές, με βασικότερη μια, στην οποία και διακρίνουμε τις επιδράσεις του Rousseau:

Το παιδί είναι απ’ την φύση του καλό

Μάλιστα, ο Neill θεωρούσε πως είχαν μικρή σημασία οι διδακτικές μέθοδοι καθώς:

Αν ένα παιδί επιθυμεί να μάθει, θα μάθει έτσι ή αλλιώς.

Το κριτήριο με το οποίο αξιολογούσε ο Neill την επιτυχία ενός νέου ήταν η ικανότητα να εργάζεται με χαρά και να διάγει μια ζωή με περιεχόμενο. Μ’ αυτό το κριτήριο, οι περισσότεροι μαθητές του σχολείου αυτού είναι στην μετέπειτα ζωή τους ευτυχισμένοι.

Το Ντοκιμαντέρ 

Ένα ντοκιμαντέρ για το Ελεύθερο Σχολείο· το μοναδικό σχολείο που παρέχει ικανοποίηση σε μαθητές και γονείς. Διευθυντής του ο Νηλ Αλεξάντερ Σάδερλαντ, Σκωτσέζος προοδευτικός παιδαγωγός, συγγραφέας και ιδρυτής του σχολείου Σάμερχιλ, το οποίο παραμένει εν λειτουργία μέχρι και τις μέρες μας, συνεχίζοντας σταθερά την εκπαιδευτική του φιλοσοφία. Ρίχνοντας μια ματιά στους μαθητές, αυτό που βλέπεις είναι μόνο χαρούμενα πρόσωπα.
Το Σάμερχιλ, όμως, αποτελεί κίνδυνο. Είναι ένα σχολείο που ενθαρρύνει την ελεύθερη σκέψη, και όχι τον συμβιβασμό.
Και αυτό, θεωρείται απειλή για την κοινωνία.
Ένα ντοκιμαντέρ μοναδικό· λέει αλήθειες που πονάν και, γι’ αυτό, δεν γίνεται αποδεκτό από την κυβέρνηση. Ένας εκ των μελών της ισχυρίζεται πως:

Το Σάμερχιλ δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για σωστή εκπαίδευση.

Θέλετε να δείτε τι του απαντούν οι ίδιοι οι μαθητές;

Η μάθηση δεν γίνεται «ακαδημαϊκά» αλλά μέσω του ενστίκτου.

Η κοινωνία όμως δυσκολεύεται να δεχτεί την ελεύθερη σκέψη.
Αν κλείσει, μαζί του κλείνει και η μάθηση μέσω ελεύθερης σκέψης.

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ:
Δείτε το εδώ, με ελληνικούς υπότιτλους:

Η Ταινία

Το Σάμερχιλ, που ίδρυσε ο Α.Σ. Νηλ και έχει σήμερα διευθύντρια την κόρη του Ζωή Ρέντχεντ, είναι ένα προοδευτικό σχολείο ηλικίας ενενήντα χρόνων που διοικείται δημοκρατικά, με τους μαθητές του να έχουν ισότιμο λόγο στους κανονισμούς λειτουργίας του. Όμως, ο Οργανισμός Πιστοποίησης Σχολικών Ιδρυμάτων (OFSTED), μέσω των επιθεωρητών του, αποφασίζει να κλείσει το σχολείο καθότι θεωρεί ότι δεν παρέχει επαρκή εκπαίδευση στους μαθητές του. Η υπόθεση οδηγείται στο δικαστήριο, όπου το σχολείο συγκρούεται μετωπικά σε μια μάχη επιβίωσης με την Βρεταννική Κυβέρνηση.
Η ταινία είναι του Jon East, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και έχει βραβευθεί με δύο βραβεία BAFTA.

Διάρκεια: 1:53:52
Κατηγορία: Δράμα
Σκηνοθεσία: Jon East
Σενάριο: Alison Hume
Πρωταγωνιστούν: Olly Alexander, Annette Badland, Holly Bodimeade

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ: 
Δείτε την ταινία εδώ, με ελληνικούς υπότιτλους:

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ : http://thegeeksmedia.blogspot.com/2015/10/summerhill-collection-2008.html