Βρέθηκε το θρυλικό πολεμικό πλοίο «Άγιο Φάντασμα» του Βρετανού βασιλιά Ερρίκου Ε’

To Άγιο Φάντασμα βοήθησε την Αγγλία να κερδίσει σημαντικές μάχες κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο

Εντοπίστηκε μέσα σε λάσπες το θρυλικό πολεμικό πλοίο «Άγιο Φάντασμα» του Βρετανού βασιλιά Ερρίκου Ε’ το οποίο πήρε μέρος σε ναυμαχίες κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο.

Ο βασιλιάς και το πλοίο

Ο Ερρίκος Ε΄ της Αγγλίας (Henry V, 9 Αυγούστου 1387, Μόνμουθ Ουαλίας – 31 Αυγούστου 1422, Μπουά) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας (1413-1422), και θεωρείται ένας από τους πλέον πολεμοχαρείς βασιλείς του Μεσαίωνα.

Η μαχητικότητά του και το θάρρος του στην μάχη του Αζινκούρ απαθανατίστηκε από τον Σαίξπηρ. Ο Ερρίκος Ε’ έμεινε στην ιστορία για τις πολλές μάχες που έδωσε σε στεριά και θάλασσα εναντίον των Γάλλων στη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου.

Ο Ερρίκος κατασκεύασε πέντε πολεμικά πλοία με τα οποία κατόρθωσε να επικρατήσει της ισχυρότερης εκείνη την εποχή ναυτικής δύναμης της Γαλλίας. Ένα από αυτά τα πλοία είχε ονομαστεί Holigost – Holy Ghost – δηλαδή το Άγιο Φάντασμα. Ήταν ένα πλοίο με πλήρωμα 200 ναυτών και μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών.

Το Άγιο Φάντασμα έλαβε μέρος σε πολλές μάχες από το 1416-1420 και η τύχη του στη συνέχεια δεν έγινε γνωστή. Τελικά η έρευνα του καθηγητή ιστορίας Ιαν Φριλ τον οδήγησε στον ποταμό Χάμπλ στο Χάμπσαιρ όπου αεροφωτογραφίες και άλλα ευρήματα επέτρεψαν τον εντοπισμό του θρυλικού πλοίου θαμμένο κάτω από ένα μεγάλο στρώμα λάσπης.

Οι βρετανικές Αρχές έχουν ήδη σπεύσει να αποκλείσουν την περιοχή για να προστατέψουν το πλοίο και να ξεκινήσουν την διαδικασία ανάσυρσης του.

Σκίτσο του Holigost

ΠΗΓΗ: http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2015/10/vrethike-thriliko-polemiko-plio-agio-fantasma-tou-vretanou-vasilia-errikou-e.html