Ανακαλύφθηκε νέος κρατήρας στη Σελήνη στον οποίο δόθηκε το όνομα της θρυλικής αεροπόρου Αμέλια Ερχαρτ

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Perdue στις ΗΠΑ μελετώντας δεδομένα που στέλνει η αποστολή Grail που μελετά τη Σελήνη εντόπισαν στην πλευρά που βλέπει τη Γη ένα μεγάλο κρατήρα την ύπαρξη του οποίου αγνοούσαμε μέχρι σήμερα.

Είναι ο πρώτος κρατήρας μεγάλου μεγέθους που εντοπίζεται στον φυσικό δορυφόρο μετά από διάστημα περίπου 100 ετών.

Ο κρατήρας βρίσκεται στο λεκανοπέδιοSerenitatis που πιστεύεται ότι σχηματίστηκε από την πτώση ενός γιγάντιου αστεροειδή πριν από περίπου 4 δις έτη.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν την ανακάλυψη τους στο συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης (LPSC) που διεξάγεται στο Τέξας.

Οπως αναφέρουν ο κρατήρας δεν εντοπίστηκε μέχρι σήμερα επειδή τον κρύβουν διάφορα «μπάζα» που έχουν πέσει σε μεγάλο τμήμα του από πτώσεις αστεροειδών στην ίδια περιοχή ή από κάποιες γεωλογικές διεργασίες.

Οι ερευνητές έδωσαν στον κρατήρα το όνομα της θρυλικής αμερικανίδας αεροπόρου Αμέλια Ερχαρτ η οποία εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ενώ προσπαθούσε να κάνει τον γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο της.

Η Ερχαρτ για δύο έτη ήταν επισκέπτρια καθηγήτρια στο Perdue και μάλιστα το πανεπιστήμιο είχε χρηματοδοτήσει το μοιραίο όπως αποδείχτηκε εγχείρημα της.
Πηγή

ΠΗΓΗ: http://aneksigita-fainomena.blogspot.com/2015/03/anakalifthike-neos-kratiras-sti-selini-ston-opio-dothike-onoma-tis-thrilikis-aeroporou-amelia-erchart.html