We Steal Secrets: The Story of WikiLeaks [ντοκιμαντέρ -2013]

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ντοκιμενταρίστας Άλεξ Γκίμπνεϊ («Taxi to the Dark Side», «Enron: Καρχαρίες στο Δωμάτιο») χειρίζεται, ως συνήθως, δεξιοτεχνικά την περίπτωση του αμφιλεγόμενου Τζούλιαν Ασάνζ. Από τη διαρροή εγγράφων που αποκαλύπτουν γεγονότα τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση θα προτιμούσε να μείνουν κρυφά μέχρι τις κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ για το βιασμό δύο γυναικών στη Σουηδία αλλά και το (απορριφθέν) αίτημά του να πληρωθεί ένα εκατομμύριο δολάρια για να καλύψει τα δικαστικά του έξοδα προκειμένου να εμφανιστεί στο ντοκιμαντέρ, ο Γκίμπνεϊ προχωρά ανάμεσα στα συναισθήματα θαυμασμού αλλά και μίσους της κοινής γνώμης για να κάνει τις δικές του, τολμηρές υποθέσεις για την περίπτωση Ασάνζ.

Γυρισμένη με την εντυπωσιακή αμεσότητα μιας αποκαλυπτικής ιστορίας, είναι μια καθηλωτική, πολυεπίπεδη ιστορία για τη διαφάνεια στην εποχή της πληροφορίας και την διαρκή αναζήτησή μας για την αλήθεια. Καταγράφοντας με λεπτομέρεια τη δημιουργία της αμφιλεγόμενης ιστοσελίδας του Julian Assange, ο οποίος κατάφερε την μεγαλύτερη παραβίαση της ασφάλειας στην ιστορία των ΗΠΑ, το ντοκιμαντέρ χαρτογραφεί την άνοδο και πτώση του αινιγματικού Assange παράλληλη με εκείνη του Pfc. Bradley Manning, ενός λαμπρού, προβληματικού νεαρού στρατιώτη ο οποίος κατέβασε εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα από τους διακομιστές του αμερικανικού στρατού και διπλωματικού σώματος.

TRAILER:

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ:

[LINK-1]
[LINK-2]

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Δυστυχώς η ταινία είναι δυσεύρετη με με ελληνικούς υποτίτλους, έτσι αν κάποια στιγμή δεν δουλεύουν τα πιο πάνω links (να μας το αναφέρετε με σχόλιο), μπορείτε να την κατεβάσετε από το TPB [DOWNLOAD] και τους υπότιτλους από το subs for free [DOWNLOAD].

ΚΡΙΤΙΚΗ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ

[του Μιχάλη Κωνσταντέλλη -από: moveitmag.gr]

Μυστικά, ψέμματα και κατασκοπεία…

Έχοντας προκαλέσει ένα σχετικό διχασμό στο κοινό και στην κριτική, το νέο φιλμ του οσκαρικού Γκίμπνεϊ (για το Mea Maxima Culpa/2012 του οποίου σας είχαμε γράψει πριν λίγο καιρό) προσεγγίζει διαφορετικά την ιστορία του Τζούλιαν Ασάνζ και του διαδικτυακού του παιδιού και την παρουσιάζει ως γεμάτο σασπένς κυβερνο-θρίλερ.

Έτσι πιάνει το νήμα της ιστορίας από την αρχή και ακολουθεί τα χνάρια του αυστραλού από τις νεανικές ημέρες του ως ακτιβιστή-χάκερ μέχρι το μυθικό στάτους που απέκτησε χάρη στη μετέπειτά του δράση. Στην πορεία συνεντεύξεις με ανθρώπους που γνωρίζουν τον Ασάνζ, δημοσιογράφους, ερευνητές, πρώην συνεργάτες και πράκτορες φανερώνουν μια διφορούμενη προσωπικότητα και άγνωστες πτυχές της ζωής του, αλλά και τη δραματική σειρά γεγονότων που οδήγησαν στη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης με κεντρικό πρόσωπο τον στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ.

Η εξαιρετική αφηγηματικότητα του Γκίμπνεϊ βάζει όλ’ αυτά σε μία σειρά, αποφεύγοντας αγιοποιήσεις και διατηρώντας μια κυνική απόσταση από τα γεγονότα αφήνοντάς μας να εξάγουμε τα δικά μας συμπεράσματα για το πρόσωπο του Ασάνζ και το βρώμικο κόσμο των «μυστικών» στην μετά 9-11 εποχή. Σύχρονο και must-see!

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ : http://thegeeksmedia.blogspot.com/2015/02/we-steal-secrets-story-of-wikileaks-2013.html