Ζωντανοί μεσ’ το τσιμέντο [Ντοκιμαντέρ-2014]

Ένα μικρό ντοκιμαντέρ για το γκράφιτι στην Αθήνα, γυρισμένο τον Δεκέμβρη του 2014.

  • DIRECTION / PRODUCTION / DIRECTION OF PHOTOGRAPHY / EDDITING: GEORGE GOUNEZOS
  • SOUND EDDITING: VASILIS ZLATANOS
  • SUBTITLES : CHRONIS CONSTANTINOS , PATRIKOS CONSTANTINOS
  • SUPPORTED BY : OUTSIDER GRAFFITI MAGAZINE

>>>ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:

Υπήρχε πάντα κάμποση τέχνη στην παρανομία. Καμία παράνομη πράξη δεν θα μπορούσε να είναι τόσο αυτόματη, όσο μια διαδικασία παραγωγής, αλλά οι καλλιτέχνες του γκραφίτι παρανομούσαν προκειμένου να δημιουργήσουν πολύπλοκες καλλιτεχνικές συνθέσεις προσωπικής έκφρασης, ρισκάροντας συχνά τη ζωή τους καθώς και την τιμωρία τους από το νόμο.
Τα γκραφίτι υπήρχαν με τη μια ή την άλλη μορφή από τότε που εμφανίστηκαν οι άνθρωποι αλλά πρωτοπήραν τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα, στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 70. Οι καλλιτέχνες έγραφαν τα ονόματά τους στις γωνιές των δρόμων ή, συνήθως, στα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα οποία μετατράπηκαν έτσι σε ένα είδος κινητής γκαλερί τέχνης.
Οι καλλιτέχνες αυτοί άρχισαν να πειραματίζονται με τα χρώματα, τις γραμμές, τα διαφορετικά μέσα και στυλ όταν βαρέθηκαν να γράφουν τα ονόματά τους με συνηθισμένα γράμματα, δίνοντας έτσι άνθιση στο νέο είδος που εξελίχθηκε και παρήγαγε περίπλοκα έργα τέχνης. Το σύγχρονο γκραφίτι είναι κάτι παραπάνω από μια πρόσκαιρη ρύπανση. Τώρα πια είναι μια επιδέξια παρουσίαση ενός καλλιτέχνη που έχει ξοδέψει πολύ χρόνο στη διαμόρφωση του στυλ του και ο οποίος πιθανότατα έχει επεξεργαστεί λεπτομερώς αυτό που θέλει να κάνει, σε κάποιο μπλοκ σχεδίου (sketchbook, γνωστό επίσης και σαν «μαύρο βιβλίο» (black book) ή «βίβλος»(bible).

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ : http://thegeeksmedia.blogspot.com/2015/02/2014.html