77 χρόνια από την έναρξη της Ισπανικής Επανάστασης [ντοκιμαντέρ -1936]


77 χρόνια από τότε που οι εργάτες της Ισπανίας οργανώθηκαν στην αναρχοσυνδικαλιστική CNT και προσπάθησαν να κάνουν την προλεταριακή έφοδο στον ουρανό. Τότε που προσπάθησαν να φτιάξουν έναν κόσμο χωρίς αφέντες και σκλάβους. Έναν κόσμο που οι εργάτες θα οργάνωναν την κοινωνία. Αυτοί δηλαδή που παράγουν όλον τον πλούτο.
Τα κατάφεραν εν μέρει, αλλά έχασαν στρατιωτικά από τους μοναρχοφασίστες του Φράνκο που υποστηρίζονταν από Χίτλερ και Μουσολίνι.
77 χρόνια μετά η ανάγκη για επανάσταση είναι επίκαιρη όσο ποτέ.

19 Iουλίου 1936:
Ο ισπανικός στρατός έχει στασιάσει και με επικεφαλής τους φασίστες στρατηγούς επιτίθεται στην ισπανική δημοκρατία. Σε πολλές περιοχές το πραξικόπημα επικρατεί. Στην Περιφέρεια της Καταλωνίας, οι φασίστες νικούν τον ρεπουμπλικανικό στρατό της τοπικής κυβέρνησης και μπάινουν όρθιοι το πρωί στην Βαρκελώνη. Βγήκαν ξαπλωμένοι.
Ενοπλες εργατικές πολιτοφυλακές, οργανωμένες από την αναρχοσυνδικαλιστική CNT και την αναρχική FAI, υποδέχονται τους φασίστες στα οδοφράγματα. Οι οδομαχίες κρατούν αρκετές ώρες, έως ότου κανένας φασίστας δεν έχει μείνει ζωντανός στην πόλη.
Η πρωτεύουσα της Καταλωνίας και βιομηχανικό κέντρο όλης της Ισπανίας βρίσκεται ολόκληρη στα χέρια των εργατών. Η περιφερειακή κυβέρνηση παραδίδει την εξουσία στη CNT, που με τη σειρά της τη διαχέει στις οικονομικές οργανώσεις της εργατικής τάξης. Τα εργοστάσια περνούν στα χέρια των συνδικάτων, η άμυνα της πόλης οργανώνεται μέσω των συμβουλίων των εργατών, πολιτοφυλακές της CNT δημιουργούνται για να απελευθερώσουν την υπόλοιπη Ισπανία.
Ενα οικονομικό θαύμα θα συντελεστεί μέσα σε λίγες ημέρες. Το σύνολο σχεδόν της βιομηχανικής παραγωγής θα κολεκτιβοποιηθεί και το ίδιο θα συμβεί και με τις υπηρεσίες. Η αρχαία κοινωνία στην οποία ζούμε θα γνωρίσει την πρώτη μεγάλη απόπερια ελευθεριακού κομμουνισμού, την πρώτη της εμπειρία χωρίς Κράτος και κυβέρνηση.
Οι αναρχικές πολιτοφυλακές θα συνεχίσουν την πορεία τους στον κάμπο της Αραγονίας, θα συνεισφέρουν στην κολεκτιβοποίηση της αγροτικής παραγωγής και θα φτάσουν έξω από τη Σαραγόσα.
Η Ισπανική Επανάσταση θα καταρρεύσει από τις αντιφάσεις της, τις υποχωρήσεις της CNT και το εσωτερικό σαμποτάζ από το »δημοκρατικό» στρατόπεδο.
Ωστόσο, τα 2 εκατομμύρια αναρχικών Ισπανών, έδειξαν για πάντα στην ανθρωπότητα ότι μπορεί να ζήσει ελεύθερη χωρίς Κράτος. Οι ωδίνες αυτής της γέννας είναι μακρές, αλλά πλέον ξέρουμε ότι η ελευθερία θα έρθει.

>>> ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ:

ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΕΔΩ : http://thegeeksmedia.blogspot.com/2015/02/77-1936.html